Leena Pukki


Eläimet solidaarisuuden puolestaNäkymä 2017- näyttelyn muraali on nimeltään “Eläimet solidaarisuuden puolesta”. Se esittää eri rotuisia eläimiä kantamassa sydämen kuvilla varustettuja mielenosoituskylttejä.
Maalauksen tyylissä on vaikutteita saduista ja kuvituksesta. Maalaus on osa seinämaalaussarjaa nimeltä Utopia, jota olen maalannut vuodesta 2016 lähtien eri paikkoihin.
Sarjassa ajattelen tulevaisuutta ja yritän visualisoida postmodernismin, fossiilisten polttoaineiden loppumisen, ilmastonmuutoksen ja kriisitietoisuuden jälkeistä aikaa toiveikkaasta näkökulmasta.
Visiot paremmasta tulevaisuudesta näyttävät helposti naiiveilta tai mahdottomilta. Keskustelussa toistuvat väistämättömät kehityskulut kuten kasvava eriarvoisuus, rajusti etenevä ekologinen kriisi sekä kärsimyksentäyteinen tulevaisuus. Ehkä reaktiona tälle on nähtävissä myös huomattava aktivistisen tai poliittisen taiteen nousu, joka kuitenkin usein tyytyy kommentoimaan, protestoimaan, representoimaan kriisejä tai esittelemään dystopiaa. Olisiko mahdollista esittää toiveikkaita paremman tulevaisuuden kuvia kuvataiteen keinoin?

Utopia voidaan nähdä metodina tulevaisuuden uudelleenmuotoiluun. Väitän, että on mahdollista vaikuttaa rakentavasti yhteiskunnan kehitykseen tarjoamalla vaihtoehtoista visuaalista kerrontaa. Taide tarjoaa tilan utopioiden ilmaisulle. Ei ole olemassa vaihtoehtoja, ennen kuin ne on kuviteltu. Utooppinen ajattelu luo toivoa, joka rohkaisee ihmisiä toimimaan.

Aiemmin olen maalannut Utopia- sarjaan kaksi seinämaalausta. Kevät on tullut- nimisen maalauksen toteutin Lappeenrantaan ja Kokous- nimisen maalauksen Akhalkalakiin Georgiaan.

Leena Pukki (s.1984) on kuvataiteilija, joka työskentelee maalauksen, videon ja kuvanveiston parissa. Pukki on valmistunut Aalto-yliopistosta Taiteen maisteriksi 2015 ja Lahden Taideinstituutista kuvataiteilijaksi 2007. Hän on opiskellut kuvataidetta myös Berliinissä ja Rio de Janeirossa sekä osallistunut lukuisiin näyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Pukki käsittelee teoksissaan yhteiskunnallisia ja henkilökohtaisia teemoja. Häntä kiinnostaa valta- ja sukupuolinormien kyseenalaistaminen, kauneuskäsitykset, utopiat ja julkinen taide.

http://leenapukki.com

kuva:  Aysel Amirova