Olli Räty


Äiti ja TytärTeokseni ovat Äiti ja Tytär seisomassa lähekkäin. Tytär katsoo jotakin erityistä hieman yläviistoon ja huutaa äidille: “Äiti tuu kattoon!” Kummankin vartalo on tukkipuuta. Pää on tehty metallisesta säiliöstä hitsaamalla silmät, suu ym.  Äidin korkeus on noin 2,5 m, tyttären noin 1,5 m. Teokset valmistuivat keväällä 2016 ja olivat esillä Taide-Nuuttilan kesänäyttelyssä.

Itse olen entinen diplomi-insinööri. Kuvataide on ollut harrastuksena lapsuudesta asti. Jäin eläkkeelle 1998, jolloin vaimon kanssa muutimme Virroille. Olimme sieltä hankkineet vanhan maatilan keskuksen joitakin vuosia aikaisemmin. Vuonna 2000 rakensimme sortuneen navetan paikalle yksihuoneisen gallerian, jota laajensimme 2002. Seuraavina vuosina otimme näyttelytiloiksi viereisen ladon, aittakamarin, joskus myös maakellarin. Piha ja ympäröivät peltoalueet muuttuivat vähitellen veistospuistoksi. Paikan nimi oli alkuun Nuutti-galleria sitten Taide-Nuuttila tai Taide-Art Nuuttila. Lopetimme yrityksen vuoden 2016 loppuun.

Olen pitänyt omia näyttelyitä 1990-luvulla Helsingissä, Tampereella ja Virroilla. Unkarin Tapolcassa oli näyttely yhdessä sikäläisen kuvanveistäjän kanssa sekä Venäjän Severomorskissa ja Murmanskissa yhdessä kahden venäläisen maalarin kanssa. 2000-luvulla osallistuin Taide-Nuuttilan näyttelyihin vuosittain maalauksin ja veistoksin. Veimme 2005   12 taiteilijan näyttelyn Prahaan ja 2014   8 taiteilijan näyttelyn Osakaan. Olin osallistujana kummassakin. Taide-Nuuttilan suomalaiset taiteilijat olivat pääosin ammattitaiteilijoita Pirkanmaalta ja Helsingin alueelta. Ulkomaisia taiteilijoita oli myös useita   (5 venäläistä, 2 espanjalaista, 4 italialaista, 8 japanilaista, 1 puolalainen, 1 slovenialainen, 2 norjalaista, 2 virolaista sekä 1 tsekki-taiteilija.)